Co nowego?

Święta Wielkanocne na diecie

Serdecznie zapraszam do pobrania darmowego E-BOOKA z poradami dotyczącymi świąt wielkanocnych oraz propozycjami przepisów na wielkanocne potrawy.

Jak wytrwać w postanowieniach noworocznych?

Jak wytrwać w postanowieniach noworocznych?

Wraz z nadejściem Nowego Roku, znaczna część ludzi robi sobie postanowienia noworoczne, w których planuje, jakie cele chce w tym roku osiągnąć. Niestety, bardzo szybko wiele z tych postanowień zostaje porzuconych, albo przepisanych na nowy tydzień, miesiąc lub kolejny Nowy Rok. Tworzenie postanowień wynika z tego, że psychicznie łatwiej jest rozpocząć daną czynność od konkretnego ...

Tofurnik świąteczny *bez glutenu *bez laktozy *wegański

Wegetariańska wersja klasycznego, świątecznego sernika, czyli tofurnik. Wyjątkowo wilgotny i aromatyczny!

Wegetariański pasztet świąteczny *bez glutenu *bez laktozy *wegański

Świąteczny pasztet w wersji bezmięsnej. Z duża ilością grzybów idealny do zjedzenia na ciepło oraz w późniejszych dniach na zimno do kanapek. 

Bezglutenowy jabłecznik z kaszy jaglanej *bez glutenu

Nieoczywiste połączenia smakują najlepiej. Kasza jaglana z jabłkami tworzy idealny deser na świąteczny stół. 

Świąteczny dżem z żurawiny *bez glutenu *bez laktozy *bez jajek

Kolejnym produktem, który nieodzownie kojarzy się ze świętami jest żurawina. Można ją przygotować na różne sposoby, ale ja podaję ten, który jest najszybszy ale i najlepszy! 

Bezglutenowe świąteczne krokiety - pieczone *bez glutenu *bez laktozy *bez jajek

W wielu domach święta bez krokietów z kapustą i grzybami, które podane są z barszczem czerwonym, nie istnieją. Dzisiejszy przepis dedykowany jest osobom, których dieta jest ograniczona i mocno eliminacyjna. 

Muffinki korzenne z mąki gryczanej *bez glutenu *bez laktozy

Kolejny świąteczny przepis, do zrobienia w 30 minut. Idealny na świąteczny stół, a nawet jako drobny upominek dla bliskich.

Bezglutenowe pierniczki gryczane (świąteczne) *bez glutenu *bez laktozy

Pieczenie pierniczków to przedświąteczna tradycja w wielu domach! Wspólne spędzanie czasu przy wykrawaniu, pieczeniu i ozdabianiu pysznych pachnących cynamonem ciasteczek. Wersja bez glutenu i laktozy spakuje świetnie!

Dieta w refluksie

Refluks żołądkowo-przełykowy, a właściwie choroba refluksowa przełyku, jest to schorzenie polegające na nieprawidłowym cofaniu się treści żołądkowej do przełyku i związany z tym zespół dolegliwości. Przyczyną takiego stanu rzeczy jest niesprawność mięśnia zwieracza dolnego przełyku. Razem z połkniętym wcześniej pożywieniem, treść żołądkowa, która wraca do przełyku zawiera kwas solny i enzymy trawienne, które podrażniają ściany przełyku, wywołując nieprzyjemne pieczenie, czyli ...

Szkolenie Fundacji Insulinooporności SOIT i zjazd sieci Dobry Dietetyk 2019

W minioną sobotę (23.11.2019r) miałam przyjemność uczestniczyć w ogólnopolskim zjeździe wszytskich dietetyków sieci Dobry Dietetyk. Podczas zjazdu odbyło się szkolenie Fundacji Insulinooporność - SOIT - School Of Insulinresistance Therapy. Jest to szkolenia kierowane do specjalistów: dietetyków, trenerów sportowych i innych specjalistów pracujących z pacjentami z insulinoopornością. Miało na celu zwiększyć wiedzę w temacie insulinooporności oraz jej leczenia.

Indeks i ładunek glikemiczny

Osoby zmagające się z cukrzycą i/lub insulinoopornością szczególnie muszą zwracać uwagę na swoją dietę, a zwłaszcza na ilość i rodzaj spożywanych węglowodanów, które w głównej mierze oddziałują na poziom glukozy i insuliny we krwi. Dlatego bardzo przydatna i użyteczna w codziennym planowaniu posiłków jest znajomość terminów takich jak indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny. Dzięki świadomości, co oznaczają te terminy ...

Dieta w leczeniu łuszczycy

Łuszczyca to przewlekła i nawracająca choroba zapalna skóry o podłożu autoimmunologicznym.

Szacuje się, że dotyczy ok. 2-3% populacji całego świata. W Polsce występuje u ok. 1 miliona osób, z podobną częstotliwością u mężczyzn jak i u kobiet. Łuszczyca może rozwinąć się w każdym wieku, jednak najczęściej (ok. 85%) rozpoczyna się u osób przed 30 rokiem życia (tak zwany typ I ...

Tarta kokosowa z dżemem jagodowym z chia *bez glutenu *bez laktozy *wegańskie

Nasionom chia przypisuje się wiele właściwości prozdrowotnych dla organizmu człowieka. Głównie słyną z bogactwa kwasów omega-3 (18g w 100g), maja ich więcej niż popularny łososoś atlantycki. Nasiona chia zawierają również dużo błonnika, wapnia, wit.B, magnezu, żelaza i potasu. 

Przepis na tartę kokosową jest szybki i łatwy w przygotowaniu, a smakuje rewelacyjnie!

Czekoladowe babeczki z borówkami *bez glutenu *bez laktozy *wegańskie

Gorzka czekolada spożywana w umiarkowanych ilościach ma wiele właściwości prozdrowotnych. Zawiera dużo magnezu, potasu i żelaza. Pozytywnie wpływa na prace mózgu, układu krwionośnego oraz mięśni. Zawarte w czekoladzie kakao to bogactwo flawonoidów czyli przeciwutleniaczy, które pomagają w zwalczaniau wolnych rodników hamując procesy starzenia się.