Co nowego?

Dieta w refluksie

Refluks żołądkowo-przełykowy, a właściwie choroba refluksowa przełyku, jest to schorzenie polegające na nieprawidłowym cofaniu się treści żołądkowej do przełyku i związany z tym zespół dolegliwości. Przyczyną takiego stanu rzeczy jest niesprawność mięśnia zwieracza dolnego przełyku. Razem z połkniętym wcześniej pożywieniem, treść żołądkowa, która wraca do przełyku zawiera kwas solny i enzymy trawienne, które podrażniają ściany przełyku, wywołując nieprzyjemne pieczenie, czyli ...

Szkolenie Fundacji Insulinooporności SOIT i zjazd sieci Dobry Dietetyk 2019

W minioną sobotę (23.11.2019r) miałam przyjemność uczestniczyć w ogólnopolskim zjeździe wszytskich dietetyków sieci Dobry Dietetyk. Podczas zjazdu odbyło się szkolenie Fundacji Insulinooporność - SOIT - School Of Insulinresistance Therapy. Jest to szkolenia kierowane do specjalistów: dietetyków, trenerów sportowych i innych specjalistów pracujących z pacjentami z insulinoopornością. Miało na celu zwiększyć wiedzę w temacie insulinooporności oraz jej leczenia.

Indeks i ładunek glikemiczny

Osoby zmagające się z cukrzycą i/lub insulinoopornością szczególnie muszą zwracać uwagę na swoją dietę, a zwłaszcza na ilość i rodzaj spożywanych węglowodanów, które w głównej mierze oddziałują na poziom glukozy i insuliny we krwi. Dlatego bardzo przydatna i użyteczna w codziennym planowaniu posiłków jest znajomość terminów takich jak indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny. Dzięki świadomości, co oznaczają te terminy ...

Dieta w leczeniu łuszczycy

Łuszczyca to przewlekła i nawracająca choroba zapalna skóry o podłożu autoimmunologicznym.

Szacuje się, że dotyczy ok. 2-3% populacji całego świata. W Polsce występuje u ok. 1 miliona osób, z podobną częstotliwością u mężczyzn jak i u kobiet. Łuszczyca może rozwinąć się w każdym wieku, jednak najczęściej (ok. 85%) rozpoczyna się u osób przed 30 rokiem życia (tak zwany typ I ...

Tarta kokosowa z dżemem jagodowym z chia *bez glutenu *bez laktozy *wegańskie

Nasionom chia przypisuje się wiele właściwości prozdrowotnych dla organizmu człowieka. Głównie słyną z bogactwa kwasów omega-3 (18g w 100g), maja ich więcej niż popularny łososoś atlantycki. Nasiona chia zawierają również dużo błonnika, wapnia, wit.B, magnezu, żelaza i potasu. 

Przepis na tartę kokosową jest szybki i łatwy w przygotowaniu, a smakuje rewelacyjnie!

Czekoladowe babeczki z borówkami *bez glutenu *bez laktozy *wegańskie

Gorzka czekolada spożywana w umiarkowanych ilościach ma wiele właściwości prozdrowotnych. Zawiera dużo magnezu, potasu i żelaza. Pozytywnie wpływa na prace mózgu, układu krwionośnego oraz mięśni. Zawarte w czekoladzie kakao to bogactwo flawonoidów czyli przeciwutleniaczy, które pomagają w zwalczaniau wolnych rodników hamując procesy starzenia się.

Fit Nutella ze śliwek - CzekoŚliwa *bez glutenu *bez cukru

Sezona na śliwki własnie się zaczyna!

Mam dla Was super przepis na CzekoŚliwę czyli zdrową wersję popularnej Nutelli. Idealna na kanapkę, dodatek do deserów ale również szybka przekąska w ciagu dnia! 

Budyń jaglany *bez glutenu *bez laktozy

Zamiast kupować w sklepie budyni w proszku, który zazwyczaj pełny jest aromatów i barwników, lepiej jest zrobić swój własny. Można go przygotować np. z kaszy jaglanej, która zawiera łatwo przyswajalne białko oraz wiele witamin i minerałów m.in. żelazo, krzem, miedź czy wit. E. Kasza jaglana nie zawiera glutenu i jest łatwo strawna, jednak należy pamiętać, że ma dosyć wysoki ...

Sorbet z morelą i melonem ozdobiony orzechami włoskimi. *bez glutenu *bez laktozy *bez jajek

Morele, oprócz dobrego smaku niosą ze sobą ogromną porcję zdrowia. W ich składzie znajdziemy dużą ilość substancji odżywczych, które są niezbędne do zachowania dobrego samopoczucia. Owoce te pomagają w regulacji ciśnienia oraz opóźniają proces starzenia się organizmu. W towarzystwie melona i orzechów włoskich stworzą pyszny deser na upalne dni.

Marchewkowe ciasteczka owsiane

Marchewka i ciastka?

Zdecydowanie tak. Są pyszne, zdrowe i szybkie w przygotowaniu. Dodanie marchewki do ciastek powoduje, że wypełniamy je cennymi witaminami i minerałami oraz nadajemy interesujący smak. Te ciastka wygrywają pod każdym względem w porównianiu do sklepowych ciastek pełnych cukru i ulepszaczy.

Marchewka to bogate źródło witaminy A, która w znaczący sposób wpływa na prawidłowe funkcjonowanie siatkówki oka. Wzmacnia ...

Brownie z fasoli *bez glutenu

Czy czekoladowe brownie może być pyszne i zarazem zdrowe? Zdecydowanie! Wystarczy dodać magicznego składnika, którym jest….fasola.


Fasola jest świetnym źródłem białka roślinnego, węglowodanów złożonych oraz błonnika. Ponadto jest bogata w witaminy z gr. B, wapń, potas, fosfor czy kwas foliowy. Dodatkową zaletą fasoli jest jej korzystne działanie na skład mikroflory jelit oraz niski indeks glikemiczny. Ciasto nie zawiera mąki ...

Warsztaty DIETA A PŁODNOŚĆ w Salve Medica

24 maja w Centrum Medycznym Salve Medica w Łodzi przy ulicy Szparagowej 10 odbyły się bezpłatne warsztaty dotyczące związku diety z płodnością. Głównym celem warsztatów było szerzenie wiedzy na temat postępowania żywieniowego, które może wspomagać lub hamować płodność oraz informacji jak powinna wyglądać dieta przyszłych rodziców.

Bezglutenowe ciasto z rabarbarem *bez glutenu *bez laktozy

Nadszedl czas na rabarbar! Ma on wiele zalet, ale najważniejsze jest to, że zawiera niewiele kalorii. W 100 gramach jedynie 20 kcal. Świetnie nadaje się do deserów dla diabetyków i osób z nadwagą. Jest bogaty w błonnik oraz zawiera spore ilości potasu, fosforu. Idealny do deserów, takich jak ciasto bezglutenowe z rabarbarem!

Wielkanocna babka z marchewką i wiórkami kokosowymi *bez glutenu

Przyszedł czas na babkę wielkanocną! Oczywiście w wersji odmienionej, mniej kalorycznej - z marchewką. Dodatek warzywa do ciasta sprawia, że deser ma mniej kalorii niż jego klasyczna wersja. Dla urozmaicenia smaku babki, posypujemy ją wiórkami kokosowymi.

Wegański pasztet z białej fasoli *bez jajek *bez glutenu *bez laktozy *wegański

Wiekanoc to również święto pasztetów! Dla odmiany proponuję porzygotować wersję bez mięsną, ale równie bogatą w białko dzięki obecności fasoli, czyli rośliny strączkowej. Pasztet jest całkowicie wegański, nie ma w nim również jajek.