Co nowego?

Dieta w leczeniu łuszczycy

Łuszczyca to przewlekła i nawracająca choroba zapalna skóry o podłożu autoimmunologicznym.

Szacuje się, że dotyczy ok. 2-3% populacji całego świata. W Polsce występuje u ok. 1 miliona osób, z podobną częstotliwością u mężczyzn jak i u kobiet. Łuszczyca może rozwinąć się w każdym wieku, jednak najczęściej (ok. 85%) rozpoczyna się u osób przed 30 rokiem życia (tak zwany typ I ...

Tarta kokosowa z dżemem jagodowym z chia *bez glutenu *bez laktozy *wegańskie

Nasionom chia przypisuje się wiele właściwości prozdrowotnych dla organizmu człowieka. Głównie słyną z bogactwa kwasów omega-3 (18g w 100g), maja ich więcej niż popularny łososoś atlantycki. Nasiona chia zawierają również dużo błonnika, wapnia, wit.B, magnezu, żelaza i potasu. 

Przepis na tartę kokosową jest szybki i łatwy w przygotowaniu, a smakuje rewelacyjnie!

Czekoladowe babeczki z borówkami *bez glutenu *bez laktozy *wegańskie

Gorzka czekolada spożywana w umiarkowanych ilościach ma wiele właściwości prozdrowotnych. Zawiera dużo magnezu, potasu i żelaza. Pozytywnie wpływa na prace mózgu, układu krwionośnego oraz mięśni. Zawarte w czekoladzie kakao to bogactwo flawonoidów czyli przeciwutleniaczy, które pomagają w zwalczaniau wolnych rodników hamując procesy starzenia się.

Fit Nutella ze śliwek - CzekoŚliwa *bez glutenu *bez cukru

Sezona na śliwki własnie się zaczyna!

Mam dla Was super przepis na CzekoŚliwę czyli zdrową wersję popularnej Nutelli. Idealna na kanapkę, dodatek do deserów ale również szybka przekąska w ciagu dnia! 

Budyń jaglany *bez glutenu *bez laktozy

Zamiast kupować w sklepie budyni w proszku, który zazwyczaj pełny jest aromatów i barwników, lepiej jest zrobić swój własny. Można go przygotować np. z kaszy jaglanej, która zawiera łatwo przyswajalne białko oraz wiele witamin i minerałów m.in. żelazo, krzem, miedź czy wit. E. Kasza jaglana nie zawiera glutenu i jest łatwo strawna, jednak należy pamiętać, że ma dosyć wysoki ...

Sorbet z morelą i melonem ozdobiony orzechami włoskimi. *bez glutenu *bez laktozy *bez jajek

Morele, oprócz dobrego smaku niosą ze sobą ogromną porcję zdrowia. W ich składzie znajdziemy dużą ilość substancji odżywczych, które są niezbędne do zachowania dobrego samopoczucia. Owoce te pomagają w regulacji ciśnienia oraz opóźniają proces starzenia się organizmu. W towarzystwie melona i orzechów włoskich stworzą pyszny deser na upalne dni.

Marchewkowe ciasteczka owsiane

Marchewka i ciastka?

Zdecydowanie tak. Są pyszne, zdrowe i szybkie w przygotowaniu. Dodanie marchewki do ciastek powoduje, że wypełniamy je cennymi witaminami i minerałami oraz nadajemy interesujący smak. Te ciastka wygrywają pod każdym względem w porównianiu do sklepowych ciastek pełnych cukru i ulepszaczy.

Marchewka to bogate źródło witaminy A, która w znaczący sposób wpływa na prawidłowe funkcjonowanie siatkówki oka. Wzmacnia ...

Brownie z fasoli *bez glutenu

Czy czekoladowe brownie może być pyszne i zarazem zdrowe? Zdecydowanie! Wystarczy dodać magicznego składnika, którym jest….fasola.


Fasola jest świetnym źródłem białka roślinnego, węglowodanów złożonych oraz błonnika. Ponadto jest bogata w witaminy z gr. B, wapń, potas, fosfor czy kwas foliowy. Dodatkową zaletą fasoli jest jej korzystne działanie na skład mikroflory jelit oraz niski indeks glikemiczny. Ciasto nie zawiera mąki ...

Warsztaty DIETA A PŁODNOŚĆ w Salve Medica

24 maja w Centrum Medycznym Salve Medica w Łodzi przy ulicy Szparagowej 10 odbyły się bezpłatne warsztaty dotyczące związku diety z płodnością. Głównym celem warsztatów było szerzenie wiedzy na temat postępowania żywieniowego, które może wspomagać lub hamować płodność oraz informacji jak powinna wyglądać dieta przyszłych rodziców.

Bezglutenowe ciasto z rabarbarem *bez glutenu *bez laktozy

Nadszedl czas na rabarbar! Ma on wiele zalet, ale najważniejsze jest to, że zawiera niewiele kalorii. W 100 gramach jedynie 20 kcal. Świetnie nadaje się do deserów dla diabetyków i osób z nadwagą. Jest bogaty w błonnik oraz zawiera spore ilości potasu, fosforu. Idealny do deserów, takich jak ciasto bezglutenowe z rabarbarem!

Wielkanocna babka z marchewką i wiórkami kokosowymi *bez glutenu

Przyszedł czas na babkę wielkanocną! Oczywiście w wersji odmienionej, mniej kalorycznej - z marchewką. Dodatek warzywa do ciasta sprawia, że deser ma mniej kalorii niż jego klasyczna wersja. Dla urozmaicenia smaku babki, posypujemy ją wiórkami kokosowymi.

Wegański pasztet z białej fasoli *bez jajek *bez glutenu *bez laktozy *wegański

Wiekanoc to również święto pasztetów! Dla odmiany proponuję porzygotować wersję bez mięsną, ale równie bogatą w białko dzięki obecności fasoli, czyli rośliny strączkowej. Pasztet jest całkowicie wegański, nie ma w nim również jajek.

BEZGLUTENOWY KEKS WIELKANOCNY *bez cukru *bez glutenu

Keks to chyba nieodzowny element Świąt Wielkanocnych. Gości on na naszych stołach już od ponad 40 lat! Niestety dla wielu osób spróbowanie tej przepysznej wielkanocnej tradycji jest niemożliwe, przez nietolerancje pokarmowe. Tym przepisem pokażę Wam, jak prosto, szybko i smacznie przygotować keks dla każdego!

Zakwas na wielkanocny żurek bezglutenowy *bez glutenu

Niezależnie od regionu Polski, na każdym wielkanocnym stole króluje tradycyjny żur. Istnieje wiele sposobów przyrządzenia tej świątecznj zupy, jednak zdecydownie najlepszą metodą jest wykorzystanie do tego domowego zakwasu. Przepyszny żurek ugotować można na klasycznym zakwasie lub tym przygotowanym na mące bezglutenowej, idealnym dla osób będących na diecie eliminacyjnej. 

Sernik wielkanocny *bez glutenu *bez laktozy

W wielu domach sernik to ciasto, którego nie może zabraknąć na wigilijny stole. Ten przepisy przygotowany jest z produktów bez laktozy i nie zawiera glutenu. Szybki w przygotowaniu, można zrobić nawet w sobotę wielkanocną.

Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe