18 Gru

MAKOWIEC DLA ALERGIKÓW *BEZ GLUTENU *BEZ LAKTOZY

Jeżeli obawiałeś się, że z powodu twojej nietolerancji w te Święta ominie cię przyjemność zjedzenia makowca, to nic bardziej mylnego. Przepis zupełnie bezpieczny, który trafi w gusta wszystkich domowników. Ten pyszny bezglutenowy i bezlaktozowy makowiec może na zawsze zagości w twoim domu, nie tylko w Święta. 

Składniki:

►2 jajka
►1 i ½ szklanki maku
►½ szklanki mleka migdałowego
►czubata łyżka mąki ziemniaczanej
►1 szklanka mąki ryżowej
►½ szklanki mąki kukurydzianej
►2 łyżki syropu z agawy
►1 łyżeczka cynamonu
►½ szklanki orzechów włoskich
►2 łyżki posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
►100 g płatków migdałowych
►kilka kropel aromatu migdałowego
►5 łyżek ksylitolu
►100 g masła klarowanego bez laktozy

 

Sposób przygotowania:

Mak sparzyć przez około 20 minut, następnie odcedzić i zmielić. Do maku dodać mleko, mąkę ziemniaczaną, syrop z agawy, skórkę pomarańczową. Dokładnie wymieszać, mieszając zagotować. Wystudzić, dodać jedno jajko, cynamon, aromat migdałowy, połowę płatków migdałowych i jeszcze raz wymieszać. Orzechy włoskie drobno posiekać i dodać do masy.
Do mąki ryżowej dodać miękkie masło, mąkę kukurydzianą, jajko, cukier i cynamon, ponownie zmiksować, aż utworzy się kruszonka. Połowę kruszonki wysypać na dno formy, lekko ugnieść tak aby powstał spód ciasta. Na to wyłożyć masę makową, wyrównać. Resztę kruszonki wymieszać z pozostałą częścią płatków migdałowych, posypać wierzch ciasta.
Piec w temperaturze 180℃ przez około 40 minut.

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe