22 Gru

PIEROGI PIECZONE Z BOCZNIAKAMI

Pieczone pierogi to ciekawa alternatywa dla ich trasycyjnego odpowiednika. Uświetnią one każdą wigilijną kolację i na pewno podbiją serca gości. Do przygotowania tej potrawy zachęca również fakt, że boczniaki mają lecznicze właściwości, które dają im przewagę nad grzybami leśnymi. Przepis jest prosty i łatwy w wykonaniu, a do tego zachwyca smakiem.

Składniki na ciasto:

►500 g mąki razowej
►250 ml ciepłego mleka

►10 g drożdzy
►1 łyżka oleju
►1 łyżeczka soli

Składniki na farsz:

►250 g boczniaków
►½ dużej cebuli
►3 ząbki czosnku
►3 łyżki natki pietruszki
►60 g orzechów włoskich
►2 łyżeczki octu balsamicznego
►1 łyżeczka masła
►1 łyżka oleju rzepakowego
►sól
►pieprz

Sposób przygotowania:

Ciasto rozrobić w misce i odstawić na ok. 10 minut. Dodać olej i sól. Dokładnie wyrobić, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce. Boczniaki umyć, drobno posiekać. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć z boczniakami na maśle z dodatkiem oleju. Czosnek przecisnąć do tego przez praskę, dodać posiekaną natkę pietruszki, drobno posiekane orzechy i ocet balsamiczny. Następnie ciasto rozwałkować, powycinać szklanką krążki i nadziewać farszem. Ułożyć na papierze do pieczenia. Ciasto posmarować mlekiem lub roztrzepanym jajkiem. Odstawić na ok. 10 minut. Piec w nagrzanym do 180℃ piekarniku
przez 20 minut.

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe