16 Sty

ZAPIEKANE WARZYWA ZE SCHABEM *bez glutenu *bez laktozy

Zastanawiasz się jak w ciekawy i zarazem pyszny sposób wprowadzić do diety warzywa? Nie ma nic prostszego niż skropienie ich oliwą i wrzucenie do piekarnika. Gwarantuje to super pomysł na smakowity obiad. Do upieczonych warzyw bardzo dobrze wkomponuje się pieczony schab w ziołach, który będzie stanowił porcję białka i sprawi, że posiłek będzie
bardziej pożywny. Bardzo kolorowe danie, które spodoba się także dzieciom.

Składniki:

1 kg schabu w kawałku
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
majeranek
2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego

cukinia
cebula
2 buraki
4 ziemniaki
8 małych marchewek
1 cytryna pokrojona w półplasterki
6 ząbków czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
majeranek
tymianek
oregano
bazylia

 

Sposób przygotowania:

Schab oprószyć solą pieprzem i majerankiem, przecisnąć czosnek. skropić wszystko oliwą i odstawić do lodówki na noc. Zawinąć szczelnie w folię aluminiową błyszczącą stroną do środka. Położyć na blachę i wlać na nią około szklankę wody. Włożyć do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piec około 20 minut. Zmniejszyć temperaturę do 180 st. C i piec przez
następne 40 minut.
Warzywa kroimy w plasterki lub słupki, cząstki warzyw układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między nimi układamy plasterki cytryny, skrapiamy oliwą i posypujemy przyprawami. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C i pieczemy przez około godzinę do miękkości.

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe