15 Gru

Bezglutenowe pierniczki gryczane (świąteczne) *bez glutenu *bez laktozy

Pieczenie pierniczków to przedświąteczna tradycja w wielu domach! Wspólne spędzanie czasu przy wykrawaniu, pieczeniu i ozdabianiu pysznych pachnących cynamonem ciasteczek. Wersja bez glutenu i laktozy spakuje świetnie!

Składniki:

  • 500g mąki gryczanej
  • 150g margaryny roślinnej dobrej jakości
  • 125g cukru lub ksylitolu
  • 125g płynnego miodu
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika bez glutenu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany 30% bez laktozy

Sposób przygotowania:

  • Margarynę, cukier, miód, przyprawę korzenną, cynamon i kakao podgrzewać na niewielikm ogniu, aż wszystkie składniki się połączą. Pozostawić do wystygnięcia
  • Sodę oczyszczoną rozpuścić w 1 łyżce wody. Wmieszać do masy miodowej. Następnie wmieszać żółtkami oddzielonymi od białek.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Połączyć z masą miodową i zagnieść ciasto. Na końcu dodać 1- 2 łyżki śmietany tak, aby powstało jednolite ciasto.
  • Ciasto rozwałkować na ok. 5- 7 mm.
  • Wykrawać foremkami dowolne formy. Ciasteczka przekładać, podważając je od spodu nożem, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut, jedną blachę po drugiej, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  • Ozdobić według uznania.

 

 

Twój komentarz