16 Gru

Muffinki korzenne z mąki gryczanej *bez glutenu *bez laktozy

Kolejny świąteczny przepis, do zrobienia w 30 minut. Idealny na świąteczny stół, a nawet jako drobny upominek dla bliskich.

Składniki:

•Mąka gryczana 200g

•Kakao w proszku 25g

•Soda oczyszczona 20g

•Przyprawa do piernika 20g

•Olej rzepakowy 50g

•Miód lub syrop z agawy 20g

•Rodzynki lub żurawina 50g

•Orzechy włoskie 50g

•Woda 300ml

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, kakao, przyprawy i sodę. W drugiej misce mieszamy mokre składniki: olej, wodę, syrop lub miód. Mokre składniki wlewamy do suchych, dodajemy bakalie. Mieszamy do połączenia się składników (jeśli ciasto jest za suche można dodać trochę więcej wody).

Foremki na muffiny wypełniamy do 3/4 objętości. Pieczemy 20-25 minut.

 

Twój komentarz