17 Gru

Bezglutenowe świąteczne krokiety - pieczone *bez glutenu *bez laktozy *bez jajek

W wielu domach święta bez krokietów z kapustą i grzybami, które podane są z barszczem czerwonym, nie istnieją. Dzisiejszy przepis dedykowany jest osobom, których dieta jest ograniczona i mocno eliminacyjna. 

Składniki:

Naleśniki:

  • 360g mąki gryczanej
  • 220g mąki ziemniaczanej
  • 180g mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 500ml mleka roślinnego np.ryżowego
  • 1100ml gorącej wody
  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego

Farsz

  • 500g kiszonej kapusty
  • 60g suszonych grzybów, wcześniej namoczonych
  • 200g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • sól
  • pieprz

Dodatki

  • mielone siemię lniane
  • olej rzepakowy lub słonecznikowy

Farsz
Grzyby zagotuj w wodzie z ich moczenia. Dodaj liście laurowe i gotuj, aż będą miękkie.Ugotowane grzyby odcedź i drobno posiekaj. W osobnym garnku ugotuj odciśniętą kapustę do miękkości. Po ugotowaniu dokładnie odciśnij z wody i drobno posiekaj. Na patelni na łyżce oleju podsmaż posiekaną cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj ugotowane wcześniej suszone grzyby oraz posiekaną kapustę. Dokładnie wymieszaj i podsmaż ok. 10 minut na średnim ogniu. Dopraw według uznania solą i pieprzem.

Ciasto naleśnikowe
Wodę wymieszaj z mlekiem roślinnym w dużej misce. Mąki i sól dokładnie wymieszaj i przesyp do miski, przesiewając przez sitko. Zmiksuj do połączenia składników. Ciasto powinno być rzadkiej śmietanki, bez grudek. Miskę przykryj i odstaw na 30 minut. Przed smażeniem naleśników dodaj olej i ponownie rozmieszaj ciasto trzepaczką. Nalej porcję ciasta na rozgrzaną patelnię i rozprowadzaj ciasto po całej powierzchni. Smaż około 1,5 minuty, aż do momentu kiedy boki naleśnika zaczną zawijać się do środka. Wtedy odwróć naleśnik na drugą stronę i smaż jeszcze 30 sekund. Gotowy naleśnik przekładaj na duży talerz na ok. 2 minuty do odpoczęcia i lekkiego przestudzenia i następnie przekładając na kolejny talerz od razu zawijaj krokiety. Nie odkładaj zawijania na później, ponieważ takie świeżo usmażone są najbardziej elastyczne.

Krokiety
Na środek każdego naleśnika nałóż farsz i zawiń w krokieta: złóż do środka dwa przeciwległe boki, a następnie zwiń wzdłuż całego naleśnika.

Aby przygotować pieczone krokiety, wysmaruj naczynie żaroodporne olejem. Kolejno układając obok siebie krokiety, wysmaruj je pędzelkiem z olejem z każdego boku (wystarczy kilka kropel na każdą sztukę). Posyp zmielonym siemieniem lnianym i zapiekaj 20 minut w 200˚C. Idelanie smakują z wigilijnym barszczem czerwonym.

Twój komentarz