17 Gru

Bezglutenowy jabłecznik z kaszy jaglanej *bez glutenu

Nieoczywiste połączenia smakują najlepiej. Kasza jaglana z jabłkami tworzy idealny deser na świąteczny stół. 

Składniki:

  • 50g masła (wcześniej wyjętego z lodówki)
  • 100g ksylitolu
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 80g mąki ryżowej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 100g jogurtu naturalnego
  • 60g surowej kaszy jaglanej
  • 50g posiekanych orzechów włoskich
  • 4 średniej wielkości jabłka

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną sparz wrzątkiem i przepłucz pod bieżącą wodą minimun 3 razy (do pozbycia się całego osadu). Wrzuć ją do gotującej się wody, zamieszaj i gotuj ok. 15 minut na małym ogniu, aż kasza wchłonie całą wodę i powiększy swoją objętość. Nie mieszaj jej w trakcie gotowania. Zdejmij z ognia i odstaw na bok. Wymieszaj suche składniki. Jabłka obierz i pokrój w grubszą kostkę. W misce utrzyj masło z ksylitolem. Dodaj jajka i zmiksuj na wysokich obrotach, aż masa będzie puszysta. Nie przerywając miksowania partiami wsyp wymieszane mąki i miksuj do uzyskania jednolitej masy. W osobnym naczyniu zblenduj (użyłam ręcznego blendera) ugotowaną kaszę jaglaną z jogurtem. Masę przełóż do pozostałych składników, dodaj posiekane orzechy włoskie i delikatnie wymieszaj szpatułką. Do formy wyłożonej papierem przełóż połowę masy ciasta, następnie wszystkie pokrojone jabłka (starając się je w miarę równomiernie rozłóżyć) i pozostałą masę ciasta, przykrywając wszystkie jabłka. Piecz 40–45 minut w 180˚C. Ciasto przed krojeniem całkowicie ostudź. 

Twój komentarz