17 Gru

Świąteczny dżem z żurawiny *bez glutenu *bez laktozy *bez jajek

Kolejnym produktem, który nieodzownie kojarzy się ze świętami jest żurawina. Można ją przygotować na różne sposoby, ale ja podaję ten, który jest najszybszy ale i najlepszy! 

Składniki:

  • 400g świeżej żurawiny

  • 150 g ksylitolu (może być zwykły cukier)

  • 200 ml wody

  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

Żurawinę umyj, wrzuć do garnka i wymieszaj z wodą i ksylitolem (lub cukrem). Dodaj również łyżeczkę cynamonu. Gotuj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż owoce będą puszczą sok, a całość stanie się gęsta. Czas gotowania nie powinien być dłuższy niż 30 minut. Gotową konfiturę przełóż do dokładnie wymytych i wysuszonych słoiczków, zakręć i postaw do góry dnem. Zostaw do ostygnięcia. Dżem jest gotowy do zpożycia!

Twój komentarz