22 Gru

Wegetariański pasztet świąteczny *bez glutenu *bez laktozy *wegański

Świąteczny pasztet w wersji bezmięsnej. Z duża ilością grzybów idealny do zjedzenia na ciepło oraz w późniejszych dniach na zimno do kanapek. 

Składniki:

2 szklanki grzybów suszonych
2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki płatków drożdżowych
3,5 szklanki wody z gotowania grzybów
6 łyżek oleju rzepakowego do smażenia
3 łyżki oleju do pasztetu
6 łyżek sosu sojowego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
przyprawy: zioła prowansalskie, oregano, tymianek, 1 łyżka soku z cytryny, kilka orzechów włoskich do przystrojenia, olej do posmarowania wierzchu

 

Sposób przygotowania:

Grzyby gotujemy 40 min w 3,5 szklanki wody. Soczewicę zalewamy 2 szklankami wywaru z grzybów, gotujemy aż woda wyparuje, a soczewica będzie miękka. Kroimy cebulę w kostkę, rozgnieciony czosnek w kawałki, a grzyby w paski i smażymy, aż cebula się zeszkli. Kaszę, ugotowaną soczewicę, cebulę z grzybami oraz resztę składników miksujemy na jednolitą masę. Foremkę wykładamy papierem lub smarujemy tłuszczem i posypujemy zmielonymi orzechami. Wierzch smarujemy olejem i dekorujemy orzechami. Pieczemy 50 min w nagrzanym piekarniku w temp. 200°C. Wyjmujemy z formy po wystudzeniu. 
 

https://www.topagrar.pl/articles/przepisy/swiateczny-pasztet-z-grzybami-i-soczewica/

Twój komentarz