17 Sier

Czekoladowe babeczki z borówkami *bez glutenu *bez laktozy *wegańskie

Gorzka czekolada spożywana w umiarkowanych ilościach ma wiele właściwości prozdrowotnych. Zawiera dużo magnezu, potasu i żelaza. Pozytywnie wpływa na prace mózgu, układu krwionośnego oraz mięśni. Zawarte w czekoladzie kakao to bogactwo flawonoidów czyli przeciwutleniaczy, które pomagają w zwalczaniau wolnych rodników hamując procesy starzenia się.

SKŁADNIKI

  • 100 g czekolady 90%
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju kokosowego

WYPEŁNIENIE

  • 150 ml gęstej części mleka kokosowego
  • 2 garście borówek + kilka na wierzch
  • mięta

 

  1. Czekoladę rozpuść (najlepiej w kąpieli wodnej),  dodać olej, miód i wymieszać
  2. Czekoladę nasłożyć do sylikonowych foremek na babeczki pokrywając zarówno spód jak i boki. 
  3. Włożyć do zamrażalnika na ok. 15 min do zastygnięcia
  4. Borówki umyć, wysuszyć i zgnieść blenderem lub po prostu widelcem.
  5. Zmieszać borówki z gęstym kremem kokosowym.
  6. Uważnie wyjąć babeczki z form i wypełnić kremem. Włożyć do lodówki na ok.30 min
  7. Babeczki ozdobić miętą i borówkami na wierzchu

 

 

Twój komentarz