20 Sier

Tarta kokosowa z dżemem jagodowym z chia *bez glutenu *bez laktozy *wegańskie

Nasionom chia przypisuje się wiele właściwości prozdrowotnych dla organizmu człowieka. Głównie słyną z bogactwa kwasów omega-3 (18g w 100g), maja ich więcej niż popularny łososoś atlantycki. Nasiona chia zawierają również dużo błonnika, wapnia, wit.B, magnezu, żelaza i potasu. 

Przepis na tartę kokosową jest szybki i łatwy w przygotowaniu, a smakuje rewelacyjnie!

Spód

  • Pół szklanki namoczonych daktyli 
  • szklanka orzechów np. migdałów
  • 40 g wiórków kokosowych

Warstwa kokosowa:

  • 1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 puszki mleka kokosowego
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego
  • 3 łyżki miodu
  • sok z 1 limonki

Dżem jagodowy:

  • 1/3 szklanki jagód
  • 2 łyżki miodu
  • 1/3 szklanki nasion chia
  • Mięta/chipsy kokosowe do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na ok. 2 h. 
  2. Po tym czasie, rozdrobnić migdały i zmiksować razem z daktylami i wiórkami na jedną masę.
  3. Gotową masą wylepić spód formy do tarty. Wstawić do lodówki na ok. 30 min lub do zamrażalnika na 10 min. 
  4. Wszystkie składniki na masę kokosową zmiksować na jednolitą masę. Wyłożyć na schłodzony spód. Włożyć do lodówki. 
  5. Przygotować dżem: jagody zmiksować z nasionami chia oraz miodem. Dżem włożyć do lodówki na ok.20 min i wyłożyć na tarte. 
  6. Całość schłodzić w lodówce. 
  7. Udekorować miętą/jagodami/wiórkami/chipsami kokosowymi.

 

Takie przepisy możesz znaleźć w jadłospisie, które przygotowujemy! 

Twój komentarz