Cukrzyca

mgr Karolina Smulska

Szukasz pomocy w 
CUKRZYCY?

mgr Karolina Smulska

 Dieta w cukrzycy

 

Co to jest cukrzyca?


Cukrzyca to przewlekła choroba metaboliczna przebiegająca z podwyższonym poziomem glukozy we krwi.

Wśród czynników odgrywających istotną rolę w powstawaniu choroby należy wyróżnić przede wszystkim wysokie spożycie produktów wysokoprzetworzonych bogatych w cukry proste i tłuszcze nasycone (np. słodycze i żywność typu fast-food), prowadzące do powstawania nadwagi lub otyłości, czyli przyczyn ściśle powiązanych z opornością tkanek na insulinę i wahaniami glukozy we krwi. 

Kolejną przyczyną nadwagi i zaburzeń wrażliwości tkanek na insulinę jest zbyt niska aktywność fizyczna, która odgrywa ważną rolę w leczeniu i prewencji cukrzycy, umożliwiając zrzucenie zbędnych kilogramów, a przede wszystkim przyczyniając się do poprawy insulinowrażliwości. Nie bez znaczenia są także niedobory witaminy D i magnezu.