Dializoterapia

mgr Karolina Smulska

Szukasz pomocy podczas
DIALIZOTERAPII?

mgr Karolina Smulska

 Dieta w czasie dializoterapii

 

Zasady diety

 

Przestrzeganie specjalnej diety w okresie dializacyjnym ma na celu utrzymanie optymalnego odżywiania przy jednoczesnym ograniczeniu gromadzenia się substancji szkodliwych dla organizmu.

W chorobie nerek, gdy konieczne jest leczenie nerkozastępcze, należy przestrzegać diety wysokobiałkowej z ograniczeniem podaży płynów. W czasie dializ dochodzi do dużych strat białka. Jeśli dieta będzie niedoborowa w ten składnik, może dochodzić do wykorzystania własnych białek organizmu i zakwaszenia organizmu. Dlatego zaleca się spożycie 1,0-1,2 g białka na kilogram należnej masy ciała.

W diecie wybierać należy produkty o jak najmniejszej zawartości soli. Zwiększa ona bowiem pragnienie u pacjentów dializowanych, którym często doskwiera odczucie suchości w ustach. Unikanie potraw słonych to dobry sposób na zniwelowanie odczuwalnej suchości i zwiększonego pragnienia. 

Osoby dializowane mogą mieć problem z nadmiarem fosforu we krwi. Ponieważ niemożliwe jest usunięcie nadmiaru fosforu za pomocą dializy, powinno się ograniczyć do maksimum jego źródła.
Podczas dializ konieczna jest także kontrola potasu, należy go ograniczyć do 1500-2000 mg/dobę, aby nie doszło do zatrzymania czynności serca. 
Głównym źródłem potasu w jedzeniu są przede wszystkim warzywa i owoce, soki, zupy, wody mineralne. Jeżeli parametry potasu są przekroczone (powyżej normy) wówczas należy ograniczyć w pierwszej kolejności dowóz potasu z wyżej wymienionych grup. Dieta o niskiej zawartości potasu nie musi być jednak przyczyną żywieniowej monotonii. Większość produktów nawet tych z dużą zawartością potasu może być stosowana po odpowiednim przygotowaniu, czyli tzw. podwójnym gotowaniu.